Teak meubelen, Perzische tapijten en Woonaccessoires
+31 (0)70-3278255

Teakhouten meubelen

Herkomst

Legaal & verantwoord

Alle houtproducten die door TTM wonen vanuit Indonesië worden geïmporteerd zijn voorzien van het FLEGT SVLK/V-Legal certificaat, waarmee wordt voldaan aan de Europese regelgeving. 

Voor de naleving van dit SVLK/V-Legal certificaat wordt alles vóór verscheping gecontroleerd door de Indonesische overheid op de legale en verantwoorde herkomst van de houtproducten. In Nederland ziet de NVWA er op toe dat alle documenten in orde zijn.

Onderhoud / garantie

(Teak) hout is en blijft een natuurproduct, het hout past zich aan aan de omgeving waar het zich in bevindt. Het kan door wisselingen van temperatuur en luchtvochtigheid gaan werken. Doormiddel van invloeden van buitenaf kan het daarom gebeuren dat een meubelstuk scheuren gaat vertonen of kan gaan trekken en krimpen. Deze eigenschappen bepalen de identiteit van een teak meubelstuk en zijn daarom geen reden tot reclamatie. Op het werken van hout en het ontstaan van scheuren kunnen wij dan ook geen garantie geven.   

 

Om ervoor te zorgen dat teakhout zo min mogelijk kromtrekt en uitdroogt, is het noodzakelijk dat u een aantal voorzorgsmaatregelen treft. Door het meubel waterpas te stellen, heeft de constructie minder te leiden en zal het hout minder snel scheuren en/of kromtrekken. Daarnaast is het belangrijk dat uw huis de juiste luchtvochtigheid heeft (60 % tot 70 % wordt aanbevolen), zodat het krimpen en uitdrogen tot een minimum wordt beperkt. Indien u het gevoel heeft dat uw huis een lage luchtvochtigheid heeft, is het aan te bevelen om een hygrometer aan te schaffen. Met dit apparaat kunt u de luchtvochtigheid aflezen. Is deze te laag, dan kunt u deze verhogen door bijvoorbeeld bakjes water aan de verwarming te hangen of door de aanschaf van een luchtbevochtiger.

 

Daarnaast kunt u een kom water in of onder het meubel zetten om uitdroging te voorkomen. Houdt deuren en laden goed gesloten zodat het hout minder kan gaan werken. 

 

Indien het hout vuil is of beschadigingen heeft, kunt u het meubel eerst licht met fijn schuurpapier schuren (let op dat u nooit dwars, maar altijd in de nerfrichting schuurt). 

 

Een sopje van groene zeep en water maken en regelmatig het meubel hiermee afnemen voedt het hout en maakt schoon in één handeling en het meubel blijft naturel van kleur.

 

 Belangrijke tips 

  1.  Hoe droger de lucht hoe aannemelijker de kans is op ‘werken’. 
  2. Gebruik van oliën op onbehandeld teak geeft een permanente verkleuring. Producten die op eigen initiatief zijn behandeld met oliën en onbehandeld zijn geleverd maken geen aanspraak op reclamatie bij TTM wonen. 
  3. Zet nooit warme pannen of natte glazen direct op een teak meubelstuk. Deze kunnen vochtplekken en kringen veroorzaken die niet meer te verwijderen zijn. 
  4. Behandel je meubel regelmatig met een sopje van groene zeep met water zo maak je het meubelstuk schoon, geef je het als het ware een beschermlaag, maar voorkomt niet het verkleuren ervan. 
  5. Verplaats voorwerpen die een vaste plek op het meubelstuk hebben veelvuldig van plek om plaatselijke verkleuringen te voorkomen. 
  6. Wanneer uw teak meubel met een alcoholhoudende stof in aanraking komt, direct met een vochtige doek afnemen om blijvende schade te voorkomen.

Teakhout

Alle meubels worden met de hand gemaakt en zijn dus allemaal uniek. Daardoor is niet alles even recht en strak, maar juist deze onregelmatigheid is een van de karakteristieke eigenschappen van handwerk.

Teak is een natuurproduct afkomstig van de Teakboom. Ondanks de harde structuur van teak laat het zich makkelijk bewerken. Teak is daarom een houtsoort dat zich bij uitstek goed leent voor het vervaardigen van meubelen.
Iedere teakboom is uniek. Geen enkele boom heeft dezelfde structuur of kleuring. Men kan daarom niet verwachten dat meubelen vervaardigd uit teak identiek zijn. Door de grote verscheidenheid van kleurschakelingen en structuur heeft elk meubelstuk gemaakt van teak een eigen karakter. Oneffenheden aan het blad, lichte stukken gecombineerd met donkere stukken, haarscheurtjes, inlegstukjes en knoesten getuigen van de authenticiteit van jarenlange groei en originaliteit van de Teakboom. 

Van oorsprong is teak een blanke houtsoort, maar kan na behandeling ook heel donker zijn. Een krasje of vlek verdwijnt weer met een fijn schuurpapiertje. Als je het behandelt met olie of beits komt de prachtige houtnerf nog mooier naar voren. Eigenlijk kan je met teak alles doen behalve dekkend verven, omdat het van nature een vette houtsoort is. Veel onderhoud heeft teak niet nodig, wel is aan te raden om een constant klimaat in huis te hebben en vooral in de winter de luchtvochtigheid in de gaten te houden.  

Er kunnen altijd scheurtjes ontstaan maar juist die oneffenheden geven teakhout zijn charme en onderstrepen juist het exclusieve karakter.