Teak meubelen, Perzische tapijten en Woonaccessoires
+31 (0)70-3278255

Perzische tapijten

Herkomst

Perzië (het huidige Iran) was en is al eeuwenlang in het midden oosten de producent van tapijten. De naam Oosterse tapijten wordt nog steeds verward met Perzische tapijten.  De naam Oosterse tapijten geeft slechts aan dat het gaat om tapijten uit het Oosten. Gewoonlijk bedoelen we hiermee handgeknoopte tapijten, vervaardigd in het grote gebied dat zich uitstrekt vanaf de Balkan in Zuidoost Europa tot aan China. Perzische tapijten zijn kunstwerken van hoge kwaliteit met een rijkdom aan patronen, symboliek en een zeer gevarieerd, fantasierijk kleurenspel. Al eeuwen lang worden de tapijten traditioneel en ambachtelijk met de hand geknoopt.

Hoewel typen, patronen en kleuren binnen de verschillende tapijtgebieden enigszins vastliggen, zijn er nooit twee tapijten gelijk aan elkaar. Het menselijke element tijdens het knopen brengt bewust of onbewust variaties met zich mee die juist de charme meegeven aan de exclusiviteit van een Perzisch handgeknoopt tapijt.

Wol, katoen en zijde

Het mag bekend zijn dat voornamelijk schapen en lammeren de hoofdleveranciers zijn van de klassieke tapijtwol. Deze wordt gebruikt voor de pool (het oppervlak van het tapijt). Maar ook katoen dat op vele plaatsen in Iran wordt verbouwd, is niet onbelangrijk. Het wordt gebruikt voor de ketting- en inslagdraden van het tapijt. Katoen krimpt en rekt niet en door zijn stijfheid is het bij uitstek geschikt om het tapijt vlak te laten liggen. Verder wordt ook  zijde gebruikt, welke wordt geproduceerd door de zijderups in de moerbeiboom plantages aan de Kaspische zee.

Wol is het beste materiaal om tapijten te knopen. Er bestaat echter een groot verschil in kwaliteit: zo geven schapen uit koude bergstreken betere kwaliteit van wol dan die die in de warme dalen grazen. Zelfs het lichaamsgedeelte waarvan de wol afkomstig is speelt een rol. Zo leveren de schouders en de flanken de beste wol met de langste vezels. De (aller) hoogste wol kwaliteit leveren lammeren tussen de acht en veertien maanden oud waarvan bij de eerste schering de hals en de buik wol wordt gebruikt, deze wol noemen we “kork”.

Handwerk

Het tapijt wordt vaak aan begin zijde van een kelimweefsel voorzien. Hierna begint de knoper zijn knopenrijen te leggen. Deze rijen vormen de pool waarin het patroon moet ontstaan. Het garen hangt in grote bundels, gesorteerd volgens de kleuren, aan de bovenste balk. Met een houten of ijzeren kam worden de rijen van knopen stevig tegen elkaar aangeklopt. Dan worden twee, drie of vier inslagen ingevoerd en stevig tegen het reeds geknoopte gedeelte van de tapijten aangeklopt. De kwaliteit en de stabiliteit van het grondweefsel worden bepaald door het aantal inslagdraden. Opnieuw wordt over de hele breedte een reeks knopen gelegd, en zo gaat men verder tot het tapijt klaar is. Men eindigt zoals men begonnen is. Ten slotte worden de losse kettingdraden tot franje geknoopt.

Het knopen gaat zo snel dat het met het blote oog niet te volgen is. Hiernaast ziet u vertraagt de handeling van één knoop.

Nabehandeling

Na het knopen volgt er nog een nabehandeling. De gareneinden van de knopen, die de pool en daarmee het patroon vormen, zijn op verschillende lengten afgeknipt. Voor het verkrijgen van dezelfde hoogte over het gehele tapijt, moeten deze einden met een speciale schaar worden bijgeknipt. Het wassen van een tapijt is belangrijk voor een mooie glans. Door dit wassen krimpt het tapijt een beetje, maar wordt het tegelijkertijd dichter en steviger.

De knoopdichtheid wordt in de westerse wereld meestal aangeduid in knopen per m2. In Perzië wordt de knoopdichtheid aangeduid in “raj”, dat is het aantal knopen per “gereh”. Eén gereh is 7 centimeter, als we de knopen horizontaal en verticaal tellen per gereh en dat delen door 49 dan krijgen we het aantal knopen per cm2. Vermenigvuldig de uitkomst met 10000 en u weet het aantal knopen per m2. Een ervaren knoper  kan 10.000 knopen op een dag maken, afhankelijk van de dichtheid van de knopen en de aard van het materiaal.

Uw tapijt onderhouden Meer over het weefgetouw